Bugün budizm olarak bildiğimiz öğretinin kurucusu Gautama Buda (Siddhattha Gotama), milattan önce 623 yılının Mayıs ayında, bugünkü Nepal sınırları içerisindeki Lumpini'de Kapilvatsu krallığının prensi olarak dünyaya gelir.
Siddhattha'nın babası, Shakya klanının lideri Kral Suddhodana, annesi ise Koliyan prensesi Kraliçe Maha Maya dır. O zaman adet olduğu üzere kraliçe hamile kalınca, doğum yapmak üzere babasının krallığına doğru yola çıkar fakat henüz hedefine varamadan yolda doğum yapar.
Kraliçe Maya doğumdan birkaç gün sonra vefat eder. Yeni doğan bebeğe "amacına ulaşan" anlamına gelen Siddhattha ismi verilir. Doğum kutlamaları esnasında, münzevi bir yaşam sürmek üzere çekildiği dağdan inerek bebeği görmeye gelen görücü Asitaj, bebeğin ilerde ya çok büyük bir kral ya da çok büyük bir din adamı olacağını muştular. Bebeğin doğumunun beşinci gününde Kral Suddhodana isim seremonisi düzenler ve çağırdığı brahminlerin hemen hepsi Ajitaj gibi bebeğin ilerde ya büyük bir kral ya da çok büyük bir din adamı olacağını muştular. Sadece bir brahmin, ilerde Buda'dan sonraki ilk arahant olacak olan Kondanna bebeğin ilerde "aydınlanmış varlık", buda olacağını söyler.
Oğlunun kendisi gibi bir kral olmasını isteyen Suddhodana, genç Siddhattha'yı dini bir yaşama itecek bütün öğretilerden ve acıdan, sefaletten uzak yapay ve oldukça abartılı bir lüks içine hapseder. Çevresinde sadece genç, güzel ve sağlıklı insanların olmasını, Siddhattha'nın ölümlerden, hastalıklardan, fakirliklerden bir haber bir hayat yaşamasını sağlar.
Büyük Yola Çıkış
Çevresini saran tüm lükse ve zevke rağmen Siddhattha'ya bu altın kafes yetmez, birgün ansızın yakınlardaki bir kasabayı ziyaret etmeye karar verir. Kral bu ziyaret fikri üzerine Siddhattha'nın yolu üzerindeki her yeri dekore ettirir, tüm yaşlı, hasta ve çirkin şeyleri ortadan kaldırtır. Fakat kralın tüm çabalarına rağmen Siddhattha caddelerde gezerken birden bire yaşlı, cildi kırış kırış bir adamla karşılaşır. Daha önce yaşlı birini hiç görmeyen, yaşlılığın yaşayan her canlının kaderi olduğundan bir haber Siddhattha, yardımcısı Channa'nın yardımı ile saraydan gizli gizli kaçmaya ve dışarıdaki dünyayı daha fazla tanımaya başlar. Genç prens bu gezilerinde birkaç kere cenazelere, çürüyen cesetlere, hasta insanlara ve münzevilere rastlar. Gördüğü bu gerçekler karşısında sarsılan prens, içinde yaşadığı tüm bu lüks hayatın kendisini hastalıktan, yaşlılıktan ve ölümden kurtaramayacağını anlar ve yaşayan varlıkları bütün bu acılardan kurtarabilecek yolu aramak üzere münzevi bir yaşam sürmeye karar verir.
Sonunda genç prens 29 yaşında, Channa'nın yardımı ile atı Kanthaka'nın sırtında prensliğine, lükse ve ailesine veda ederek "amacına ulaşmak üzere" sarayından ayrılır. Budist gelenek bu olaya "Büyük Yola Çıkış" adını verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder